Gelişen internet ve okullarında aldığı eğitimler ile gençlerimiz iyiden iyiye ses getirmeye başladı. Kendi imkanları ile ellerinden geleni yapan gençler, internet ortamına sık sık başvuruyorlar.
İlk okuldan beri kendini bu işe adayan Ahmet Akif Kaya da bu gençlerden sadece bir tanesi.
Şu anda Kocaeli Fen Lisesi’nde 11. sınıfta olan Kaya, akıllı telefonla kontrol edilebilen robotlar, akıllı sulama sistemleri gibi konularda projeler geliştirmiş. Kaya’nın son projesi ise Tashimasu adını verdiği bir tür içecek servis robotu.
Tashimasu ile Ekim ayı başında düzenlenen Uluslararası Bilim Projeleri Olimyatı’na (INSPO 2018) katılan Kaya, mühendislik dalında 1. olmayı başardı.
Ahmet projesini ise şöyle anlatıyor:
“Projeye geçtiğimiz Şubat ayında Tübitak Ulusal Bilim Kampı’nda başladım. Fikrin çıkış sebebi ise ayak işlerindeki tembelliğim oldu. Sonra yaşlı veya engelli insanların da bu ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekebileceklerini fark ettim. Ardından tasarım aşamasına geçtim, robotu Tinkercad ile 3B olarak tasarladım."
Robotun yapımında deyim yerindeyse, sanayiden çıkmamış. Marangoz ve metal işçisi abileriyle birlikte çalışan genç, tüm bunların ardından elektronik kısmına geçiyor. Raspberry pi ve Arduino bilgilerini kullanarak gerekli anakartı tasaralayıp üretimine başlıyor. Son olarak ise işin en zor ve karışık kısmı olan yazılımı 3 ay gibi bir sürede hazır hale getiriyor.
Kaya, “Aslında proje hiçbir zaman bitmedi, çünkü her zaman yani bir geliştirme ekliyordum”
Bilgisayar öğretmeni İrfan Kaya’dan destek aldığını belirten genç, yazılımsal kısımlar için ise Youtube gibi platformlardan destek almış.
Tashimasu, Google Asistan ile verilen sesli komutlara karşılık vererek çalışıyor. içecek veya robotu çağırmak için, telefonunuzdan Google Asistan'a komut vermeniz yeterli oluyor. Robot bu komutu aldıktan sonra, üzerinde bulunan sensörler sayesinde yüz tanıma v.b gibi işlemleri yerine getiriyor.
Tashimasu'nun kullanım amacı olarak ise, huzurevleri ve engelli dostlarımız düşünülmüş. Hala geliştirme aşamasında olan robotumuz, maksimum 15 metre mesafeden çalışıyor.
Umuyoruz aradığı desteği tam manasıyla bulabilir.
Son olarak, Ahmet'in yaşıtlarına ve kendisi gibi meraklı arkadaşlarına tavisyeleri şu şekilde:
“Merakınızı asla erteleyip, tereddütlerle boğulmayın. Hemen araştırmaya başlayabilir, deneyip sayısız kez başarısız olabilirsiniz. En küçük boşluğunuzda bile, ilk adımını atabileceğiniz fikirleri uygulama aşamasına gelmeniz gerek. İnterneti doğru kullanabilmek, araştırmayı araştırma yaparak öğrenmek gerek.”